Soorten verslavingen

Werkverslaving

Wanneer heb je een werkverslaving?

Algemene informatie over verslavingen

Voor de algemene informatie over verslavingen kun je kijken onder 'Hoe werkt een verslaving?' in dit menu. Daar vindt je informatie over;

  • De definitie van verslaving;
  • De drie fases van middelen gebruik;
  • Wanneer ben ik verslaafd;
  • Het ontstaan van een verslaving;
  • Welke factoren houden een verslaving in stand;
  • Verslaving en het brein;
  • Verslaving en depressiviteit;
  • Trek of craving;
  • Systemen die worden beïnvloed;
  • Kun je van een verslaving herstellen?
  • Problemen bij clean worden en clean blijven;
  • Waar richt een goede behandeling zich op;
  • Hoe ga je om met iemand die verslaafd is.

Algemene informatie over een werkverslaving, ook wel workaholic

Mensen met een werkverslaving noemen hun (werk)gedrag vaak “Ik ben nou eenmaal perfectionistisch”, “Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel” of “Ik ben ambitieus”. Het zou heel goed kunnen dat hier een werkverslaving achter verborgen zit waardoor er een verhoogd risico op een burn-out is. Vaak komen de eerste signalen uit de omgeving. Alleen bij een werkverslaving is dat meestal een motivatie nog harder te werken, om jezelf en anderen te bewijzen dat je het allemaal nog prima aan kan. Mensen met een werkverslaving hechten er veel waarde aan om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed ze bezig zijn.  

Er zijn geen cijfers bekend over het aantal mensen die te kampen hebben met een werkverslaving. Ook hoeft het in lang niet alle gevallen zo te zijn dat iemand die veel werkt meteen verslaafd is aan werken. Sommigen hebben het simpelweg vaak druk op het werk en vanuit hun plichtbesef werken ze dan langer door.

Wanneer ben je verslaafd?

Er zijn meerdere definities van verslaving waarbij men over hoeveelheden praat. In de termen van Helder trainingen omschrijven wij een verslaving als; Een verslaving is een tijdens het leven of tijdens de zwangerschap gecreëerde afhankelijkheid van een middel of gedraging waardoor de geestelijke en mentale gezondheid ernstige schade heeft opgelopen. In de meeste gevallen is deze schade goed behandelbaar.

 De symptomen van een werkverslaving kunnen zijn;

  • Je bekijkt vaak hoe je meer tijd vrij kunt maken om te werken;
  • Je besteedt veel meer tijd aan werken dan je vooraf had gedacht;
  • Werk helpt je om gevoelens van angst, hulpeloosheid, schuld en depressie te verminderen;
  • Mensen om je heen hebben je al eens gevraagd om minder te werken, maar daar heb je niet naar geluisterd;
  • Als je niet kunt werken, dan raak je gestrest of gefrustreerd;
  • Je vervangt hobby’s, leuke activiteiten en sport door werk;
  • Je gezondheid heeft te lijden onder je vele werken;
  • De nadelige gevolgen van het vele werken en de risico’s die het met zich mee brengt neem je steeds meer voor lief.

Psychische gevolgen van werkverslaving

Doorgaans hebben mensen met een werkverslaving last van schuld- en angstgevoelens doordat ze de lat altijd hoog leggen. De angst om te mislukken speelt hierin een belangrijke rol. Een van de meest typische risico's voor een workaholic is het ontwikkelen van een burn-out, een aandoening die erop neer komt dat het zowel op professioneel als op privévlak allemaal teveel wordt. Vaak beschrijven mensen met een burn-out hun gevoel met de uitdrukking dat "het op is", of met andere woorden dat ze letterlijk en figuurlijk opgebrand zijn. Uiteindelijk kan een burn-out ook leiden tot een depressie.

 Lichamelijke gevolgen van een werkverslaving

De mogelijke gevolgen van een werkverslaving zijn uiteenlopend. Door de extreem zware druk die een workaholic zichzelf oplegt kan hij last krijgen van hoge bloeddruk en hartkloppingen. Doorgaans neemt een workaholic ook te weinig tijd om gezond te eten, wat maakt dat er vaak fastfood op tafel (of aan de pc/laptop) komt. Door al te haastig en te ongezond te eten verhoogt de kans op spijsverteringsproblemen, overgewicht, buikspanning en maagklachten (bv. een maagzweer). Voorts zijn ook hoofdpijn, nachtelijk zweten, slaapproblemen en migraine symptomen waar een workaholic vaak door getroffen wordt. Bovendien kan een workaholic ook alcoholist worden of verslaafd geraken aan medicijnen (bv. kalmeermiddelen) om de druk af te leiden en te ontspannen.

Sociale gevolgen van werkverslaving

Als je altijd maar weer bezig bent met je werk blijft er vanzelfsprekend minder tijd over voor een sociaal leven. Vrienden en kennissen voelen langzaam maar zeker dat een relatie verwatert omwille vaneen werkverslaving. Op die manier kunnen vriendschapsbanden verzwakken en uiteindelijk uitdoven, en kan de workaholic zich sociaal geïsoleerd voelen. Hetzelfde geldt voor relaties in de privésfeer. Workaholics hebben vaak een ongelukkig huwelijk en het risico op een echtscheiding is dan ook groot. Voorts kan een workaholic ook vervreemd geraken van zijn kinderen en/of zijn ouders.

Plotse dood

In zeer ernstige gevallen kan een workaholic getroffen worden door "karōshi". Karōshi is een Japanse term en betekent plotseling overlijden door overwerk. De workaholic is zozeer belast met werk dat er geen tijd meer is om zich lichamelijk en psychisch te ontspannen, wat leidt tot een fysieke en mentale alarmtoestand. De doodsoorzaak bij een "karōshi" is doorgaans een beroerte of een hartaanval.

Testimonials

Verhalen van oud deelnemers die de stap hebben durven zetten.
Klaar met mijn verslaving

Ben je echt klaar met jouw verslaving?

Een intakegesprek is altijd gratis en je kunt ook gebruik maken van een gratis één uur durende sessie met een ervaringsdeskundige.
Afspraak maken
Een intakegesprek is altijd gratis
Wij nemen jouw privacy serieus. Bescherming van jouw privacy is de basis van de vertrouwensrelatie die we met je aangaan.
Bedankt voor het invullen van het formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Er ging iets verkeerd tijdens het versturen van het formulier. Probeer het alsjeblieft nog een keer.