Soorten verslavingen

Cannabisverslaving

Wanneer heb je een cannabisverslaving?

Algemene informatie over cannabisverslaving

Een wietverslaving wordt ook wel marihuana-, hasj- of cannabisverslaving genoemd. Wiet en hasj zijn beide afkomstig van de cannabisplant en hebben de reputatie ongevaarlijk en niet verslavend te zijn. Maar wie vaak cannabis rookt, vindt in blowen een manier om met problemen om te gaan. Er kan dan sprake zijn van een serieuze cannabisverslaving.

Een cannabisverslaving is een veelvoorkomende vorm van drugsverslaving. Uit cijfers van de Nationale Drug Monitor 2017 blijkt dat in 2016 naar schatting 880.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder cannabis gebruikten (6,6%). Circa 220.000 Nederlanders (ruim 1%) blowt (bijna) dagelijks. Een cannabisverslaving ontstaat sluipenderwijs en gaat vaak gepaard met een verslaving aan tabak. Dat komt doordat de cannabis in een joint vaak samen met tabak wordt gerookt.

Een cannabisverslaving kan al op jonge leeftijd beginnen en komt meestal voort uit recreatief gebruik. Zo kan iemand samen met anderen een joint roken om met softdrugs te experimenteren, waarna het blowen steeds meer een gewoonte wordt om tijdelijk in een ontspannende roes te belanden. Na verloop van tijd ontdekt de gebruiker dat hij of zij cannabis nodig heeft om dagelijks goed te functioneren. De omgeving bespeurt dan onder meer gedragsverandering, waaronder toenemend sociaal isolement en plichtsverzuim.

Oorzaken en kenmerken cannabisverslaving

In het geval van cannabis is nieuwsgierigheid vaak een reden om de drugs te proberen. Wiet en hasj hebben de reputatie relatief ongevaarlijk te zijn, althans in vergelijking met harddrugs. De grote beschikbaarheid in Nederland zorgt dat bijna de helft van de 15-jarige scholieren wel eens met cannabis in aanraking is gekomen. Eenmaal bekend met het effect, kan het om uiteenlopende redenen verleidelijk zijn om vaker te gebruiken. Het ontspannende effect van cannabis zorgt dat deze middelen steeds vaker worden gebruikt als slaap- of kalmeringsmiddel.

Ook zien gebruikers de roes die cannabis oplevert als manier om de dagelijkse werkelijkheid te ontvluchten. Problemen zoals stress of burn-out verschijnselen verdwijnen tijdelijk naar de achtergrond en maken plaats voor een prettig gevoel. Net als bij andere drugs is echter ook sprake van bijwerkingen. Zo kan het gebruik van cannabis leiden tot angstaanvallen (dit staat ook wel bekend als een bad trip en overkomt vooral beginnende gebruikers), hartkloppingen, depressieve gevoelens, duizeligheid, spiertrekkingen en hevige misselijkheid. Ook is het reactie- en coördinatievermogen minder en verslechtert het geheugen. Na uitwerking van de cannabis treden vaak vermoeidheid, rusteloosheid, slapeloosheid en prikkelbaarheid op. Hierdoor is de verleiding aanwezig om nog eens te gebruiken.

Wanneer is iemand verslaafd aan cannabis?

We spreken van een cannabisverslaving als sprake is van minimaal een van onderstaande punten:

 • De gebruiker heeft geen regie en controle meer over het cannabisgebruik;
 • De consequenties van het gebruik belemmeren een goed dagelijks functioneren;
 • Je hebt geen regie of controle over de substantie of gewoonte;
 • Je gaat steeds meer en vaker blowen;
 • De nadelige gevolgen van het blowen en de risico’s die het met zich mee brengt neem je steeds meer voor lief.

Lees hier meer over de algemene informatie over verslavingen.

De symptomen van cannabisgebruik

 • Geheugenstoornis (grey and black out)
 • Grote tolerantie van het blowen
 • Men komt afspraken niet na of komt bijvoorbeeld te laat op het werk
 • Het sociale leven wordt kleiner, de eenzaamheid wordt groter
 • Slechte nachtrust
 • Depressiviteit

De symptomen van cannabisgebruik;

 • Ontkenning over het gebruik
 • Blowen om depressieve gevoelens te vermijden
 • Blowen om de afkickverschijnselen tegen te gaan als trillen, angst en zweten
 • Medische problemen
 • Relationele of familieproblemen

Van cannabisgebruik naar misbruik

 • Psychisch - Ontwikkelen van onweerstaanbaar behoefte aan blowen
 • Lichamelijk - Ontwikkelen van een steeds grotere tolerantie van het blowen
 • Sociaal - Anders functioneren op werk en vrije tijd

Symptomen van een cannabisprobleem

Het cannabisgebruik heeft een negatieve invloed op de thuis, en werksituatie, door bijvoorbeeld te laat te komen of het huishouden te verwaarlozen. Gebruik van cannabis in situaties waarin dat gevaarlijk is, bijvoorbeeld in het verkeer. In aanraking komen met justitie door cannabisgebruik, bijvoorbeeld door rijden onder invloed. Het blijven blowen, ondanks de negatieve invloed op relatie, werk en leven.

Symptomen van een cannabisverslaving

 • Er is steeds meer cannabis nodig om hetzelfde effect te krijgen;
 • Er is een wens of poging gedaan om te stoppen, maar zonder succes;
 • Het blowen neemt veel tijd in beslag;
 • Iemand gebruikt meer en vaker cannabis dan hij of zij zou willen;
 • Als de gebruiker mindert met blowen, voelt hij of zij zich ziek;
 • Iemand blijft cannabis gebruiken, ondanks het besef dat hierdoor psychische en/of lichamelijke problemen ontstaan;
 • Het cannabisgebruik heeft een negatief effect op werk, sport, relatie en contact met niet-blowende vrienden en familie.

Van cannabismisbruik naar cannabisverslaving

Zodra er sprake is van dagelijks gebruik van cannabis, ligt het gevaar van een verslaving op de loer. Een cannabisverslaving ontwikkelt zich op drie gebieden:

Psychische gevolgen van cannabisverslaving

Een cannabisverslaving leidt bij sommige gebruikers tot geheugen- en concentratieproblemen en depressieve gevoelens. Ook bestaat er (met name bij veel blowen op jonge leeftijd) een vergrote kans op aandoeningen zoals schizofrenie en psychoses. Het combineren met andere middelen kan deze risico’s versterken.

Lichamelijke gevolgen van cannabisverslaving

Het roken van cannabis is schadelijk voor de longen, ook als het zonder tabak wordt gerookt. De neerslag van teer in de longen is bij het roken van een joint tot 5 keer groter dan bij een normale sigaret. Ook vergroot cannabis de kans op hartkloppingen, flauwvallen, een klaplong, (tijdelijke) onvruchtbaarheid en een daling van de bloeddruk.

Sociale gevolgen van cannabisverslaving

Een cannabisverslaving leidt vaak tot lusteloosheid, futloosheid, onverschilligheid en passiviteit. De gebruiker onderneemt minder sociale activiteiten en kiest er steeds vaker voor om thuis alleen te blowen. Contacten met familie en vrienden verminderen, doordat het cannabisgebruik een steeds belangrijker prioriteit wordt in het leven.

Cannabisgebruik onder jongeren

Intensief Cannabisgebruik onder je 18e levensjaar kan zeer ernstige gevolgen hebben voor later. Sommige onderzoeken wijzen uit dat intensief gebruik van cannabis voor een langere periode er voor kan zorgen dat iemand een sociale achterstand opbouwt in zijn of haar leven wat je de rest van je leven niet meer inhaalt. 

Voor een uitgebreide uitleg over alle risico’s die cannabisgebruik met zich mee brengt kun je hier verder lezen.

Testimonials

Verhalen van oud deelnemers die de stap hebben durven zetten.
Klaar met mijn verslaving

Ben je echt klaar met jouw verslaving?

Een intakegesprek is altijd gratis en je kunt ook gebruik maken van een gratis één uur durende sessie met een ervaringsdeskundige.
Afspraak maken
Een intakegesprek is altijd gratis
Wij nemen jouw privacy serieus. Bescherming van jouw privacy is de basis van de vertrouwensrelatie die we met je aangaan.
Bedankt voor het invullen van het formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Er ging iets verkeerd tijdens het versturen van het formulier. Probeer het alsjeblieft nog een keer.